Wat kunt u verwachten van een strafrechtadvocaat?

U heeft een brief gekregen van de politie dat u zich moet melden bij het politiebureau voor een verhoor als verdachte. Of u bent aangehouden als verdachte van een strafbaar feit en u moet mee naar het politiebureau. U kunt in deze gevallen op ons advies en onze bijstand rekenen.

Wat moet u doen als u verdachte bent van een strafbaar feit?

Wij raden u aan om altijd eerst een advocaat te raadplegen voordat u zich gaat melden bij het politiebureau voor het afleggen van een verklaring als verdachte. Uw verklaring kan namelijk door de rechter worden gebruikt als bewijs tegen u of tegen anderen. Daar komt bij dat u een eenmaal afgelegde verklaring achteraf moeilijk kunt wijzigen.

Als u bent aangehouden en naar het politiebureau wordt gebracht, heeft u recht om een advocaat te raadplegen voordat u door de politie wordt gehoord (consultatierecht). De politie mag u niet verhoren voordat u met uw advocaat heeft kunnen spreken. Bovendien heeft u recht op de aanwezigheid en bijstand van uw advocaat tijdens het verhoor. Wanneer u wordt aangehouden door de politie heeft u het recht om een eigen advocaat te kiezen. U kunt altijd naar ons vragen, waarna wij u zo snel mogelijk komen bezoeken.

Uw advocaat kan u uitleggen wat uw rechten als verdachte zijn, wat u te wachten staat en de zaak met u bespreken, zodat u kunt bepalen of u bijvoorbeeld wel of geen verklaring af zult leggen. Vraag daarom altijd direct om bijstand van een advocaat voordat u een verklaring aflegt.

Ook als u een dagvaarding heeft ontvangen en u moet voorkomen bij de strafrechter, kunt u contact met ons opnemen voor advies en bijstand in uw zaak.

Tot slot kan het openbaar ministerie u een zogenaamde strafbeschikking aanbieden. Dit is een voorstel om de zaak zo spoedig mogelijk af te doen zonder dat de rechter er aan te pas komt. U kan bijvoorbeeld een werkstraf of een geldboete worden aangeboden voor het strafbare feit waarvan u wordt verdacht. Let op: als u niet binnen 14 dagen reageert op dit voorstel, staat het vast en kunt u hier geen bezwaar meer tegen maken. Neem daarom altijd direct contact met ons op als u zo’n brief ontvangt om te bespreken wat in uw geval het beste is.

U kunt bij ons terecht voor alle soorten strafzaken, zoals mishandeling, diefstal, drugsdelicten, verkeersdelicten en (uitkerings)fraude.

Voor strafzaken kunt u contact opnemen met mr. Anke van der Lee en mr. Erdoğan Tuzkapan.